Avustralya'da, tropik küzey bölgelerinden daha iç bölgelerin kuru bosluklarına ve güneydeki sicak alanlara kadar çok çeşitlilik gösteren farklı iklim bölgeleri vardır.
Avustralya'da Mayıs ayindan Ekim ayina kadar kış yasanir ve Temmuz ayinda hava sıcaklığı ülke genelindeki en düşük seviyeye ulaşır. Yüksek dağlik kesimler, 5 ila -5 derece arasında değişen sicakliklarıyla en soğuk olan bölgelerken, tropik kesimlerde sicaklik derecesi, ortalama 5 ila 30 derece arasında değiserek daima arti seviyesindedir.
Yılın yarisini kaplayan yaz süresince (Kasimdan Nisana kadar), Avustralya'nın güney kesimleri Ocak ile Şubat aylarında en yüksek ortalama sicakliklarını yasarken, Aralik ayini kuzeydeki en sicak ay olarak geçirir.
Avustralya'nın uçsuz bucaksız toprakları bölgeden bölgeye çok büyük iklim farklarını da meydana getirmiştir. Örneğin Tasmania'da Alp iklimi görülürken Darwin'de Astropikal Muson İklimi hakimdir. Haziran'da Canberra'da en düşük sıcaklıklar sıfırın altında gezinirken Cairns'de 15-20 derecelere rastlamak olağandır. Sydney, Brisbane,Melbourne, Adelaide ve Perth gibi sahil şeridinde yer alan şehirler ılık kışlar ve sıcak yazlar geçirirler. Doğal olarak Avustralya'da daha sıcak bölgelere ulaşmak için, Türkiye'de yapacağınızın tam tersini yaparak, kuzeye doğru ilerlemelisiniz. Ama tren raylarını eğriltip gölleri buharlaştıran ve Avustralyalılar arasında "dil sarkıtan" diye bilinen sıcaklıkları arıyorsanız ülkenin iç kısımlarına gitmeniz gerekecektir.
Darwin ve Cairns gerçek tropik şehirlerdir; Avustralya'da Islak ve Kuru olarak adlandırılmış hem yağışlı hem de kurak mevsimler yaşarlar. Bu bölgeler Aralık'tan başlayıp Nisan'a kadar Islak mevsimi yaşarlar ve yılın bu zamanlarında pek tercih edilmemesi gereken yerlerdir. Sırf yağmurda yolculuk yapmanın sevimsizliği değil; çok şiddetli yağışlar sebebiyle yolları basan seller, aşılması imkansız çamur nehirleri, yüzmeyi imkansızlaştıran inanılmaz nehir debileri ve akış hızları, kapatılmış milli parklar, eşyalarınızı tehdit eden küflenme riski ve nihayet yağış yoksa bile havada bulunan çok yüksek oranlardaki nemlilik bu tercih etmemenin mantıki gerekçeleridir. Kıtanın kuru iç bölgelerinde seyahat eden yolcular yağmurlu fırtınaları takip eden ani sellere karşı uyanık olmalıdırlar. Örneğin kurumuş bir nehir yatağına çadır kurmamalısınız aksi takdirde gecelik bir fırtınanın ardından gelen bir sel sizi ve çadırınızı önüne katıp istediği yere götürebilir.
Sydney ve Brisbane ferahlatan deniz meltemleri ve ara sıra ortaya çıkan serinliklere rağmen, yazları rahatsızlık verecek kadar nemlidirler. Tam Batıda, kıtanın öbür ucunda Perth son derece sıcak ama nemsizdir, buranın nemli dönemi Sydney ve Brisbane'in aksine kıştır.
Eğer Avustralya'ya uzun bir zaman kalmak için geldiyseniz mevsimlerin peşinde koşmak mümkündür. Haziran Eylül arasını Queensland'ı ve iç bölgelerdeki çölleri ziyaret ederek geçirebilir daha sonra baharda açan çiçekleri görmek için Batı Avustralya'ya geçersiniz. Yazın sıcak günleri ve ılık akşamları için de güneybatıya devam edersiniz.
Без инфраструктурного комплекса невозможно представить себе работу предприятий или жизни населения. Чем лучше освоена территория, тем больше на ней учреждений, оказывающих разнообразные услуги. В городе инфраструктурный комплекс развит лучше, чем в сельской местности. Инфраструктурный комплекс подразделяется на две относительно самостоятельные части: коммуникационную систему, в которую входят транспорт, связь, а также сферу обслуживания, в которую входят: торговля и питание (магазины, кафе, столовые), бытовое обслуживание (ремонтные мастерские, ателье, парикмахерские, бани), ЖКХ (жилищно-коммунальное хозяйство – предоставление жилья, с его благоустройством), культура и искусство (концертные, выставочные залы, театры, библиотеки, радио и телевидение), наука и образование (высшие учебные заведения, школы), здравоохранение и физкультура (поликлиники, больницы, спорткомплексы, стадионы), социальное обеспечение (содержание домов для престарелых, детских домов, интернатов, организация пенсионного обеспечения и страхования), финансово-кредитная сфера (банки, страховые и финансовые организации, инвестиционные фонды), государственное управление (оборона, охрана правопорядка).
Рельеф Индии очень разнообразен – от равнин на Юге Индии, до ледников на Севере, в Гималаях, и от пустынных районов Запада, до тропических лесов на Востоке. Протяженность Индии с севера на юг составляет около 3220 км, а с востока на запад – 2930 км. Сухопутная граница Индии равна 15200 км, а морская – 6083 км. Высота над уровнем моря варьируется от 0 до 8598 метров. Высшая точка – гора Капчспюпга.
Полезные ископаемые Индии разнообразны и запасы их значительны. Основные залежи расположены на северо-востоке страны. На границе штатов Ориса и Бихар находятся железорудные бассейны, относящиеся к важнейшим в мире (крупнейший - Сингбхум на плато Чхота-Нагпур). Железные руды обладают высоким качеством. Общегеологические запасы составляют свыше 19 млрд.т. Индия располагает также значительными запасами марганцевых руд.