М
Молодежь
К
Компьютеры-и-электроника
Д
Дом-и-сад
С
Стиль-и-уход-за-собой
П
Праздники-и-традиции
Т
Транспорт
П
Путешествия
С
Семейная-жизнь
Ф
Философия-и-религия
Б
Без категории
М
Мир-работы
Х
Хобби-и-рукоделие
И
Искусство-и-развлечения
В
Взаимоотношения
З
Здоровье
К
Кулинария-и-гостеприимство
Ф
Финансы-и-бизнес
П
Питомцы-и-животные
О
Образование
О
Образование-и-коммуникации
ivanovaanyuta
ivanovaanyuta
18.12.2022 13:56 •  Қазақ тiлi

1. Антонимді жұпты көрсетіңіз.
A) Өнерлі, беделді.
B) Жабады, ашады.
C) Оқиды, жатады.
D) Сәулетті, қастерлі.
E) Көреді, жазады.
2. Тек қана жуан дауысты дыбысы бар сөздерді белгілеңіз.
A) Бүгін.
B) Сабақ.
C) Жаздыгүні.
D) Күндіз.
E) Ел.
3. «Үнді» дауыссызының аудармасын табыңыз.
A) Глухой.
B) Согласный.
C) Звонкий.
D) Сонорный.
E) Гласный.
4. Қазақстан Республикасының мемлекеттік рәмізін табыңыз.
A) Ұлт.
B) Орақ.
C) Елтаңба.
D) Қала.
E) Мөр.
5. Күз айларын белгілеңіз.
A) Сәуір, шілде, қаңтар.
B) Мамыр, маусым.
C) Қыркүйек, қазан, қараша.
D) Наурыз, желтоқсан.
E) Маусым, шілде, тамыз.
6. Синонимдерді анықтаңыз.
A) Ерте - кеш.
B) Үлкен - кіші.
C) Жаман - нашар.
D) Биік - аласа.
E) Қайрат - мұрат.
7. Ұяң дауыссыздан басталған қосымшаны анықтаңыз.
A) Мұғалімдер.
B) Қуаныштымын.
C) Сыныпта.
D) Тұрамын.
E) Қаласында.
8. Сөйлемнен болымсыз етістікті табыңыз. Жаңбыр жауса, біз ешқайда бармаймыз.
A) Жаңбыр.
B) Бармаймыз.

C) Біз.
D) Ешқайда.
E) Жауса.
9. Атырау қаласы орналасқан өңірді көрсетіңіз.
A) Батыс Қазақстан өңірі.
B) Шығыс Қазақстан өңірі.
C) Солтүстік Қазақстан өңірі.
D) Оңтүстік Қазақстан өңірі.
E) Оңтүстік-Шығыс өңірі.
10. Тек үнді дауыссыздан құралған сөзді көрсетіңіз. Мейрам кешке жақын келуі қажет.
A) Кешке.
B) Келуі.
C) Жақын.
D) Мейрам.
E) Қажет.
11. Екі түбірден жасалған сөзді көрсетіңіз.
A) Қамқор.
B) Ықшамаудан.
C) Достарым.
D) Басшылар.
E) Мемлекет.
12. Жіктік жалғаулы зат есімді көрсетіңіз.
A) Еңбегім.
B) Жерімнен.
C) Кісілер.
D) Оқушымын.
E) Ғылыммен.
13. Сын есімді анықтаңыз.
A) Құрмет.
B) Өзі.
C) Белгі.
D) Жаңа.
E) Атақ.
14. Күрделі сан есімді анықтаныз.
A) Тоғыз жүз елу.
B) Мың.
C) Үшінші.
D) Алтау.
E) Жетілерде.
15. Кімнің? сұрағына жауап беретін тұрлаусыз мүшені көрсетіңіз.
A) Баяндауыш.
B) Толықтауыш.
C) Пысықтауыш.
D) Анықтауыш.
E) Бастауыш.
16. Сөздері тек бітеу буыннан тұратын сөйлемді табыңыз.
A) Серік түнімен кітап оқыды.
B) Жастар төр бөлмеге кірді.
C) Далада ауа-райы жақсы.
D) Жаздай жаңбыр жауған жоқ.
E) Ол үш күн бойы демалды.
17. Түбірлес сөздерді көрсетіңіз.

A) Жолдау, жариялау, жобалау.
B) Бағыт, бағдарлама, бағбан.
C) Тәуелсіздік, тіршілік, тазалық.
D) Жоспар, жолдама, жол.
E) Оқу, оқушы, оқулық.
18. Әбілхан Қастеев кім екенін анықтаңыз.
A) Ғалым.
B) Ақын.
C) Қоғам қайреткері.
D) Жазушы.
E) Суретші.
19. Бір жылда неше ай болатынын табыңыз.
A) Он.
B) Он бір.
C) Он төрт.
D) Он екі.
E) Жеті.
20.Тек үнді дауыссыз дыбыстардан құралған сөзді көрсетіңіз.
A) Танысу.
B) Ағалар.
C) Менің.
D) Үйде.
E) Оған.
21. Жіктік жалғаулы сөзді табыңыз.
A) Сөздер.
B) Сөйлем.
C) Әріптің.
D) Дыбыспен.
E) Әншісің.
22. Көп нүктенің орнына тиісті есімдікті қойыңыз. ... үлкен жануар, Үстінде екі тауы бар.
A) Өзі.
B) Ешқашан.
C) Сенің.
D) Қашан.
E) Әрқашан.
23. “Ү” дыбысына талдау жасаңыз.
A) Ашық, еріндік.
B) Қысаң, езулік.
C) Жуан, езулік.
D) Ашық, жіңішке.
E) Жіңішке, қысаң.
24. Құрамында төрт дауыссыз дыбысы бар сөзді табыңыз.
A) Азан.
B) Тау.
C) Сахара.
D) Қарақат.
E) Қарт.
25. Сабақтас құрмалас сөйлемнің қай түріне жататын анықтаңыз. Ол жақсы оқыса,
университетке түседі.
A) Шартты.
B) Мезгіл.
C) Себеп.

D) Мақсат.
E) Қарсылықты.

👇
Ответ:
historican
historican
18.12.2022

1. Антонимді жұпты көрсетіңіз.

A) Өнерлі, беделді.

B) Жабады, ашады.

C) Оқиды, жатады.

D) Сәулетті, қастерлі.

E) Көреді, жазады.

ответ: B) Жабады, ашады.

2. Тек қана жуан дауысты дыбысы бар сөздерді белгілеңіз.

A) Бүгін.

B) Сабақ.

C) Жаздыгүні.

D) Күндіз.

E) Ел.

ответ: B) Сабақ.

3. «Үнді» дауыссызының аудармасын табыңыз.

A) Глухой.

B) Согласный.

C) Звонкий.

D) Сонорный.

E) Гласный.

ответ: D) Сонорный.

4. Қазақстан Республикасының мемлекеттік рәмізін табыңыз.

A) Ұлт.

B) Орақ.

C) Елтаңба.

D) Қала.

E) Мөр.

ответ: C) Елтаңба.

5. Күз айларын белгілеңіз.

A) Сәуір, шілде, қаңтар.

B) Мамыр, маусым.

C) Қыркүйек, қазан, қараша.

D) Наурыз, желтоқсан.

E) Маусым, шілде, тамыз.

ответ: C) Қыркүйек, қазан, қараша.

6. Синонимдерді анықтаңыз.

A) Ерте - кеш.

B) Үлкен - кіші.

C) Жаман - нашар.

D) Биік - аласа.

E) Қайрат - мұрат.

ответ: C) Жаман - нашар.

7. Ұяң дауыссыздан басталған қосымшаны анықтаңыз.

A) Мұғалімдер.

B) Қуаныштымын.

C) Сыныпта.

D) Тұрамын.

E) Қаласында.

ответ: C) Сыныпта. та- қосымша

8. Сөйлемнен болымсыз етістікті табыңыз. Жаңбыр жауса, біз ешқайда бармаймыз.

A) Жаңбыр.

B) Бармаймыз.

C) Біз.

D) Ешқайда.

E) Жауса.

ответ: B) Бармаймыз.

9. Атырау қаласы орналасқан өңірді көрсетіңіз.

A) Батыс Қазақстан өңірі.

B) Шығыс Қазақстан өңірі.

C) Солтүстік Қазақстан өңірі.

D) Оңтүстік Қазақстан өңірі.

E) Оңтүстік-Шығыс өңірі.

ответ: A) Батыс Қазақстан өңірі.

10. Тек үнді дауыссыздан құралған сөзді көрсетіңіз. Мейрам кешке жақын келуі қажет.

A) Кешке.

B) Келуі.

C) Жақын.

D) Мейрам.

E) Қажет.

ответ: D) Мейрам.

11. Екі түбірден жасалған сөзді көрсетіңіз.

A) Қамқор.

B) Ықшамаудан.

C) Достарым.

D) Басшылар.

E) Мемлекет.

ответ: D) Басшылар.

12. Жіктік жалғаулы зат есімді көрсетіңіз.

A) Еңбегім.

B) Жерімнен.

C) Кісілер.

D) Оқушымын.

E) Ғылыммен.

ответ: D) Оқушымын.

13. Сын есімді анықтаңыз.

A) Құрмет.

B) Өзі.

C) Белгі.

D) Жаңа.

E) Атақ.

ответ: D) Жаңа.

14. Күрделі сан есімді анықтаныз.

A) Тоғыз жүз елу.

B) Мың.

C) Үшінші.

D) Алтау.

E) Жетілерде.

ответ: A) Тоғыз жүз елу.

15. Кімнің? сұрағына жауап беретін тұрлаусыз мүшені көрсетіңіз.

A) Баяндауыш.

B) Толықтауыш.

C) Пысықтауыш.

D) Анықтауыш.

E) Бастауыш.

ответ: D) Анықтауыш.

16. Сөздері тек бітеу буыннан тұратын сөйлемді табыңыз.

A) Серік түнімен кітап оқыды.

B) Жастар төр бөлмеге кірді.

C) Далада ауа-райы жақсы.

D) Жаздай жаңбыр жауған жоқ.

E) Ол үш күн бойы демалды.

ответ: D) Жаздай жаңбыр жауған жоқ.

17. Түбірлес сөздерді көрсетіңіз.

A) Жолдау, жариялау, жобалау.

B) Бағыт, бағдарлама, бағбан.

C) Тәуелсіздік, тіршілік, тазалық.

D) Жоспар, жолдама, жол.

E) Оқу, оқушы, оқулық.

ответ: E) Оқу, оқушы, оқулық.

18. Әбілхан Қастеев кім екенін анықтаңыз.

A) Ғалым.

B) Ақын.

C) Қоғам қайреткері.

D) Жазушы.

E) Суретші

ответ: E) Суретші

19. Бір жылда неше ай болатынын табыңыз.

A) Он.

B) Он бір.

C) Он төрт.

D) Он екі.

E) Жеті.

ответ: D) Он екі.

20.Тек үнді дауыссыз дыбыстардан құралған сөзді көрсетіңіз.

A) Танысу.

B) Ағалар.

C) Менің.

D) Үйде.

E) Оған.

ответ: C) Менің.

21. Жіктік жалғаулы сөзді табыңыз.

A) Сөздер.

B) Сөйлем.

C) Әріптің.

D) Дыбыспен.

E) Әншісің.

ответ: E) Әншісің.

22. Көп нүктенің орнына тиісті есімдікті қойыңыз. ... үлкен жануар, үстінде екі тауы бар.

A) Өзі.

B) Ешқашан.

C) Сенің.

D) Қашан.

E) Әрқашан.

ответ: A) Өзі.

Өзі үлкен жануар, үстінде екі тауы бар.

23. “Ү” дыбысына талдау жасаңыз.

A) Ашық, еріндік.

B) Қысаң, езулік.

C) Жуан, езулік.

D) Ашық, жіңішке.

E) Жіңішке, қысаң.

ответ: E) Жіңішке, қысаң.

24. Құрамында төрт дауыссыз дыбысы бар сөзді табыңыз.

A) Азан.

B) Тау.

C) Сахара.

D) Қарақат.

E) Қарт.

ответ: D) Қарақат.

25. Сабақтас құрмалас сөйлемнің қай түріне жататын анықтаңыз. Ол жақсы оқыса,

университетке түседі.

A) Шартты.

B) Мезгіл.

C) Себеп.

D) Мақсат.

E) Қарсылықты.

ответ: A) Шартты.

4,8(36 оценок)
Открыть все ответы
Ответ:
Steyflie
Steyflie
18.12.2022
Киіз туралы диалог
-Әже киіз үй деген не?
-Балам бұл -тарихымыздағы ең алғашқы құрылыс үй.Көшіп қонуға арналған жәдігер.
-Оның салмағы қандай?
-Киіз үй шамамен жиһаздармен қосқанда 400 келіге жуық болады
-Киіз үй неден құралады?
-Киіз үйдің негізгі бөлшектері ол  кереге, шаңырақ, уық, сырқырлауық
-Әже шаңырақ дегеніміз деген не?
-Ол киіз үйдің  ең жоғарғы бөлімі
Осы киіз үй  4,6, 8, 12 қанат етіп тұрғызылады
-Әже сізден көп мәлімет алдым, РахметКиіз үй» тақырыбына диалог

«Қазақ тілі – мемлекеттік тіл»
Әр халықтың, ұлттың құрмет тұтар өз ана тілі бар. Әрбір адам өз тілінде, анасының ақ сүтімен дарыған туған тілінде сөйлеуі тиіс.
Мен Қазақстан Республикасында туып өстім,сондықтан біздің мемлекеттік тіліміз -ол қазақ тілі.
Қазақ тілі – қазақ халқының ана тілі.Қазақ тілі – ұлттық, мәдени, рухани асыл мұра.
 Қазақ тілі – Қазақстан Республикасының мемлекеттік тілі. Қазақ тілінің тарихы тереңнен бастау алады, ол алтай тілдері семьясының түркі тілдері тобына жатады
1989 жыл, 22 қыркүйек күні  республикалық референдумда    қазақ тілін мемлекеттік тіл деп жариялады. 

«Павлодарлық суретшілер» туралы әңгімелеңіз

Павлодардық көркем сурет музейінде көптеген суретшілердің көрмелері бар,соның ішінде танымал павлодарлық суретшілер Бота Машрапов, Виктор Поликарпов, Әнуар Игембаев, Ғалым Қаржасов және тағы басқа қылқалам шеберлері құрған.
Жақында павлодарлық суретші -кескіндемеші Ануар Игембамбаевтың мерейтойлық көрмесі Павлодар облыстық көркемсурет музейінде өтті. 
Ануар Игембаев 1954 жылы 14 мамырда Павлодар облысы Ермак ауданы (қазіргі Ақсу) Грязновка ауылында дүниеге келді. 1977 жылы Алматы қаласындағы Н.В.Гоголь атындағы көркемсурет училищесін тәмамдады. Ұстаздары: А.Аканаев, М.Хитахунов, Б.Пак. Кескіндемеші.1981 жылдан КСРО Суретшілер Одағының мүшесі (1992 жылдан – Қазақстан Суретшілер Одағы мүшесі). 2007 жылдан бастап Қазақстан Республикасының Көркемөнер Академиясының академигі және Суретшілер ассоциациясының мүшесі. 2008 жылдан ҚР Көркемөнер Академиясы экологиялық орта күзеті жөніндегі комитетінің мәдени мұра сарапшысы ретінде қызмет етеді.
Ануар Игембаев -   нәзік сезімтал портрет жанрының шебері, туған жері мен өскен елін перзенттік махаббатпен жырлай алған біртуар кескіндемеші. 
4,7(13 оценок)
Ответ:
DanilPak2002
DanilPak2002
18.12.2022

Сіздерге өз саяхатымды айтып берейін. Мен Алматы, Көкшетау қалаларына саяхат жасаған болатынмын. Алматыда тауға шықтық. Мәссаған, қандай қызықты болғанын сөзбен айтып жеткізу мүмкін емес! Таулары өте биік, кішкене ған суықтап қалғаным болмаса күнім өте керемет өтті. Тау басындағы қарлар оған көрік беріп тұр. Келесі күні өзенге бардық. Өзені де өте тұнық, таза. Айналамыз құстар мен жануарларға, балықтарға толы болғанына қарамастан мүлгіген тыныштық. Көкшетауда біз Оқжетпес тауына бардым ол жер маған тіптен керемет әсер қалдырды. Тау беткейлеріндегі ормандар щалың, өзімді нағыз табиғаттың құшағына еніп кеткендей сезіндім. Айта берсем, еліміз Қазақстанның әрбір жері көркем, табиғаты сұлу, ауасы таза. Ол жерлердегі демалыс орындары да жанға жайлы, Адамдары көңілге жылу ұялатады...

4,6(86 оценок)
Это интересно:
Новые ответы от MOGZ: Қазақ тiлi
logo
Вход Регистрация
Что ты хочешь узнать?
Спроси Mozg
Открыть лучший ответ