М
Молодежь
К
Компьютеры-и-электроника
Д
Дом-и-сад
С
Стиль-и-уход-за-собой
П
Праздники-и-традиции
Т
Транспорт
П
Путешествия
С
Семейная-жизнь
Ф
Философия-и-религия
Б
Без категории
М
Мир-работы
Х
Хобби-и-рукоделие
И
Искусство-и-развлечения
В
Взаимоотношения
З
Здоровье
К
Кулинария-и-гостеприимство
Ф
Финансы-и-бизнес
П
Питомцы-и-животные
О
Образование
О
Образование-и-коммуникации
ЮлияСалт
ЮлияСалт
08.05.2022 11:10 •  Алгебра

Знайтіть тридцятий член та суму перших 30-ти членів арифметичноï прогресії, якщо її пятий член дорівнює 9, а сьомий 13

👇
Ответ:
Kaffidr0y
Kaffidr0y
08.05.2022

Відповідь:

Для знаходження тридцятого члена арифметичної прогресії (АП) потрібно використовувати формулу загального члена АП:

a_n = a_1 + (n - 1) * d,

де a_n - n-тий член прогресії,

a_1 - перший член прогресії,

n - номер члена прогресії,

d - різниця (крок) між сусідніми членами прогресії.

Відомо, що п'ятий член дорівнює 9, тому можемо записати:

a_5 = a_1 + (5 - 1) * d = 9.

Так само, відомо, що сьомий член дорівнює 13:

a_7 = a_1 + (7 - 1) * d = 13.

З системи рівнянь можна визначити значення a_1 та d. Віднімемо друге рівняння від першого:

a_5 - a_7 = a_1 + (5 - 1) * d - (a_1 + (7 - 1) * d)

9 - 13 = a_1 + 4d - (a_1 + 6d)

-4 = -2d

d = 2.

Тепер можна підставити значення d в одне з рівнянь, наприклад, в перше:

a_5 = a_1 + (5 - 1) * 2

9 = a_1 + 8

a_1 = 9 - 8

a_1 = 1.

Таким чином, перший член прогресії a_1 дорівнює 1, а різниця d становить 2.

Тепер можемо знайти тридцятий член прогресії:

a_30 = a_1 + (30 - 1) * 2

= 1 + 29 * 2

= 1 + 58

= 59.

Тридцятий член прогресії дорівнює 59.

Тепер розрахуємо суму перших 30 членів прогресії. Для цього використаємо формулу суми перших n членів АП:

S_n = (n / 2) * (2a_1 + (n - 1) * d),

де S_n - сума перших n членів прогресії.

Підставимо відомі значення:

S_30 = (30 / 2) * (2 * 1 + (30 - 1) * 2)

= 15 * (2 + 29 * 2)

= 15 * (2 + 58)

= 15 * 60

= 900.

Сума перших 30 членів прогресії дорівнює 900.

Пояснення:

4,7(36 оценок)
Открыть все ответы
Ответ:
Caшa2220
Caшa2220
08.05.2022

Пусть 1ое число - х. Тогда второе число, следующее за ним - х+1, и третье - х+2. Получим уравнение:

( х * (х+1) * (х+2)) : 3 = х + 1

х * (х+1) * (х+2) = 3 * (х + 1)

(х2 + х) * (х+2) = 3х + 3

х3 + 2х2 + х2 + 2х - 3х - 3 = 0

х3 + 3х2 - х - 3 = 0

х * (х2 - 1) + 3 (х2 - 1) = 0

(х + 3) * (х2 - 1) = 0

Произведение 2х множитель равно 0, если хотя бы один из множителей равен 0, поэтому:

1) х + 3 = 0, х = -3, тогда числами будут -3, -2, -1. Проверим: -3 * -2 * -1 = -6, -6 : -2 = 3 (произведение в три раза больше второго числа из последовательности).

2) х2 - 1 = 0, а) х = -1, тогда числами будут -1, 0, 1 и б) х = 1, тогда числами будут 1, 2, 3.

4,5(6 оценок)
Ответ:
Динара010
Динара010
08.05.2022

1

1)  x^3-x = x(x^2-1)

2)  y^4+y = y(y^3+1)

3)  b^4-b^5 = b^4(1-b)

4) 7c^4-9c^2 = c^2(7c^2-9)

5) 18m^14-27m^7=9m^7(2m^7-3)

6) -72n^5-27n^10=-9n^5(8+3n^5)

 

2

1) x(a-x)+y(x-a)=x(a-x)-y(a-x)=(a-x)(x-y)

4) (a-b)^2-a(b-a)^2=(a-b)^2-a(a-b)^2=(a-b)^2*(1-a)

2) b(c-b)-d(b-c)=b(c-b)+d(c-b)=(c-b)(b+d)

5) (x-y)^2+b(y-x)=(x-y)(x-y)-b(x-y)=(x-y)(x-y-b)

3) 2x(3x-5)+17(5-3x)=2x(3x-5)-17(3x-5)=(3x-5)(2x-17)

6) a(x-5)^2-b(5-x)=a(x-5)^2+b(x-5)=a(x-5)(x-5)+b(x-5)=(x-5)(ax-5a+b)

3

1) a(b-c)+10(b-c)=(b-c)(a+10)

5) (a-b)^2+3(a-b)=(a-b)(a-b)+3(a-b)=(a-b)(a-b+3)

2) 7(a+x)-b(a+x)=(a+x)(7-b)

6) (x-1)^2+7(x-1)=(x-1)(x-1)+7(x-1)=(x-1)(x-1+7)=(x-1)(x+6)

3) c(a+b)+(a+b)=(a+b)(c+1)

7) (b+5)^2-b(b+5)=(b+5)((b+5)-b)=(b+5)(b+5-b)=5(b+5)

8) -2a(a+4)+(a+4)^2=(a+4)(-2a+(a+4))=(a+4)(4-a)

 

4,4(1 оценок)
Это интересно:
Новые ответы от MOGZ: Алгебра
logo
Вход Регистрация
Что ты хочешь узнать?
Спроси Mozg
Открыть лучший ответ