Відповідь:
З першого рівняння маємо:
х = 3 + 2у
Підставляємо це значення у друге рівняння:
5(3 + 2у) + у = 4
Розкриваємо дужки і складаємо подібні доданки:
15 + 10у + у = 4
Спрощуємо:
11у = -11
Отримуємо значення y:
y = -1
Підставляємо його у перше рівняння, щоб знайти значення x:
x = 3 + 2(-1)
x = 1
Отже, розв'язок системи рівнянь х=3+2у; 5х+у=4, отриманий методом підстановки, буде таким: x = 1, y = -1.
Пояснення:
1) ОДЗ: x ≠ -4
Домножаем на (x + 4) ( ll · (x + 4)
x² = x
Делим все на x ( ll : x )
x = 1
3) ОДЗ: x ≠ 0 ; x ≠ -2
ll · x
8x - 5 = (3x)² / x + 2 ll · (x + 2)
(8x - 5)(x + 2) = (3x)²
8x² + 16x - 5x - 10 - 9x² = 0
-x² + 11x - 10 = 0 ll · (-1)
x² - 11x + 10 = 0
Далее ищем корни через Дискриминант.
D = b² - 4ac
D = 121 - 40 = 81 = 9²
x₁ = (11 + 9) / 2 = 10
x₂ = (11 - 9) / 2 = 1
4) ОДЗ: x ≠ 3 ; x ≠ -2
ll · (x - 3)(x + 2)
x(x + 2) - (x - 10)(x - 3) = 5(x + 2)(x - 3)
x² + 2x - (x² - 3x - 10x + 30) = (5x + 10)(x - 3)
x² + 2x - x² + 13x - 30 = 5x² - 15x + 10x - 30
15(x - 2) = 5(x² - 3x + 2x - 6) ll : 5
3x - 6 = x² - x - 6
x² - 4x = 0 ll : x
x = 4
Все) Пиши, если что-то будет непонятно.
1) y=3x^2-12x
0=3x^2-12x
3x^2-12x= 0
3x*(x-4)=0
x*(x-4) = 0
x=0
x-4=0
x=0
x=4
x1=0; x2=4
По графіку 1:
Корені (0;0) (4;0)
Область визначення x € R
Мінімум (2;-12)
Перетин з віссю ординат (0;0)
2) y=-2x³+5,2x
0=-2x³+5,2x
-2x³+5,2x= 0
-2x³+26/5x=0
-x*(2x²-26/5)=0
x*(2x²-26/5)=0
x=0
2x²-26/5=0
x=0
x=-√65/5
x=√65/5
x1=-√65/5; x2=0; x3=√65/5
x1≈-1,61245; x2=0; x3≈1,61245
По графіку 2:
Корені (-√65/5;0) (0;0)
(√65/5;0)
Область визначення x € R
Мінімум (-√195/15; -52√195/225
Максимум (√195/15; 52√195/225)
Перетин з віссю ординат (0;0)
3)y=-x²+6x-9
0=-x²+6x-9
0+x²-6x+9=0
(x-3)²=0
x-3=0
x=3
По графіку 3:
Корені (3;0)
Область визначення x € R
Максимум (3;0)
Перетин з віссю ординат (0;-9)
4)y=-x²-2,8x
0=-x²-2,8x
-x²-2,8x=0
-x²-14/5x=0
-x*(x+14/5)=0
x*(x+14/5)=0
x=0
x+14/5=0
x=0
x=-14/5
x1=-14/5 x2=0
x1=-2,8 x2=0
По графіку 4:
Корені (-14/5;0) (0;0)
Область визначення x € R
Максимум (-7/5; 49/25)
Перетин з віссю ординат (0;0)
Для розв'язання системи рівнянь методом підстановки, спочатку виразимо одну змінну через іншу в одному з рівнянь, а потім підставимо це значення в друге рівняння.
1. Виразимо х через у з першого рівняння:
х = 3 + 2у
2. Підставимо це значення х у друге рівняння:
5(3 + 2у) + у = 4
3. Розкриємо дужки і спростимо рівняння:
15 + 10у + у = 4
11у + 15 = 4
11у = 4 - 15
11у = -11
у = -11 / 11
у = -1
4. Тепер, коли ми знайшли значення у, підставимо його у перше рівняння для знаходження х:
х = 3 + 2(-1)
х = 3 - 2
х = 1
Отже, розв'язком системи рівнянь є х = 1 і у = -1.