М
Молодежь
К
Компьютеры-и-электроника
Д
Дом-и-сад
С
Стиль-и-уход-за-собой
П
Праздники-и-традиции
Т
Транспорт
П
Путешествия
С
Семейная-жизнь
Ф
Философия-и-религия
Б
Без категории
М
Мир-работы
Х
Хобби-и-рукоделие
И
Искусство-и-развлечения
В
Взаимоотношения
З
Здоровье
К
Кулинария-и-гостеприимство
Ф
Финансы-и-бизнес
П
Питомцы-и-животные
О
Образование
О
Образование-и-коммуникации
darjaborisenko
darjaborisenko
10.03.2020 05:27 •  Геометрия

Втреугольнике авс угол с равн 90 градусов, ав=21, ас=4. найти tga

👇
Открыть все ответы
Ответ:
таиса10
таиса10
10.03.2020

ответ:

өтілетін күні: пәні: сыныбы: 11  

тақырыбы: §3. пирамида.  

пирамиданың анықтамасы және жалпы қасиеттері. қиық пирамида.  

пирамида бетінің ауданы және пирамиданың көлемі.  

мақсаты:  

білімділік: пирамиданың анықтамасымен таныстыру және дұрыс пирамида, пирамиданың апофемасы, қиық пирамида, қиық пирамиданың биіктігі, дұрыс қиық пирамида ұғымдарын енгізіп, түсінік беру; пирамиданың бетінің ауданы мен көлемін енгізу..  

қ: қ ойлау қабілеттерін .  

тәрбиелік: оқушыларды есептер шығару барысында ұқыптылыққа, еңбектенуге тәрбиелеу.  

сабақтың түрі: жаңа білімді түсіндіру.  

әдісі: түсіндірмелі иллюстрациялы.  

көрнекілігі: оқулық,.  

сабақ барысы:  

і. ұйымдастыру кезеңі  

іі . топтық жұмыс: (топ мүшелері оқулықпен жұмыс жасап жаңа тақырыпты ашады, топ ішінен бір оқушы басқа топтарға түсіндіріп шығады )  

і топ: пирамида ұғымы және оның элементтері  

іі топ: қиық пирамида және оның элементтері  

ііі топ: пирамида жазбасы. пирамида бетінің ауданы  

іv. пирамиданың көлемі  

ііі. «кім » (топпен тарихи есептер шығару)  

і топқа: хеопс пирамидасының табаны –қабырғасы 230 м-ге тең квадрат, ал бүйір қыры мен табанының арасындағы бұрышының тангенсі 1,2. ең биік египеттік пирамидасының биіктігін табыңдар.  

шешуі: 1. ac ç вd = о  

2. дұрыс пирамида þ sо ^ (авс)  

3. ое çç аd þ ое ^ аd þ  

4. sе ^ сd (3 перпендикуляр туралы теорема)  

тікбұрышты үшбұрыштың бұрышының тангенсі неге  

тең? (қарсы жатқан катетінің  

іргелес жатқан катетіне қатынасы)  

5. d sое – е\ш tg e = sо : ое = 1,2  

6. ое = 0,5аd =115м  

230 d 7. sо = ое • tg e = 1,2 • 115 = 138 м  

жауабы: 13  

іі топқа: хеопс пирамидасының табаны –қабырғасы 230 м-ге тең квадрат, ал биіктігі 138м. ең биік египеттік пирамидасының бүйір қырын табыңдар.  

шешуі: 1. ac ç вd = о  

2. d аоd – е\ш  

пифагор т-сы б-ша аd2 = dо2+оа2  

2оd2= 2302 = 52900  

оd2 = 26450  

3. дұрыс пирамида þ sо ^ (авс)  

4. d sоd – п\у  

пифагор т-сы ds2 = dо2+оs2 = 26450 + 1382=  

= 26450 +19044 = 45494  

ds » 213 м  

жауабы: 213м  

ііі топқа: хеопс пирамидасының бүйір бетінің ауданын табыңдар, егер табанының қабырғасы 230 м-ге, ал биіктігі 138 м-ге тең болса.  

шешуі:  

1. sб.б=4sтр  

2. ac ç вd = о  

3. дұрыс пирамида þ sо ^ (авс)  

4. ое çç сd þ ое ^ аd þ  

5. sе ^ аd (3 перпендикуляр туралы теорема)  

6. еоs- е\ш пифагор т б-ша еs2 = ео2+оs2 = 1152 + 1382 =  

= 13225 +19044 = 32269  

еs  180  

7. es - высота аsd  

sаsd = 0,5 еs•аd  0,5 •180 • 230 20700 м2  

8. sб.б=4sтр  4 • 20700  82800 м2  

жауабы: 82800 м2  

іv топқа: дұрыс пирамиданың бүйір қыры биіктігінен 2 есе ұзын. бүйір қырының табанымен жасайтын бұрышты табыңыз.  

іv. экспресс-тест (5 есеп- 10 мин)  

1. пирамиданың табаны қабырғалары 18 және 10 см болатын тіктөртбұрыш. пирамиданың биіктігі 12 см-ге тең, ал оның табаны тіктөртбұрыштың диагональдарының қиылысу нүктесі.  

а) пирамиданың бүйір бетінің ауданын табыңдар:  

а) 420 м2 в) 384 м2 с) 402 м2 в) 394 м2  

б) пирамиданың толық бетінің ауданын табыңдар:  

а) 520 м2 в) 600 м2 с) 620 м2 в) 580 м2  

2. пирамиданың табаны-қабырғасы 12 см-ге тең теңқабырғалы үшбұрыш. оның әрбір бүйір қыры табан жазықтығымен 450 бұрыш жасайды. пирамиданың биіктігін табыңдар.  

а) 4 см в) 4√2 см с) 4√3 см в) √3 см  

3. пирамиданың табаны –диагоналі 12 см-ге тең тіктөртбұрыш. пирамиданың әрбір қыры 10 см-ге тең. пирамиданың биіктігін табыңдар.  

а) 8 см в) 10 см с) 9 см в) 7см  

4. дұрыс төртбұрышты пирамида табанының қабырғасы 10 см. пирамиданың биіктігі 12 см-ге тең. апофемасын табыңдар.  

а) 15 см в) 14 см с) 13 см в) 16см  

v. оқулықпен жұмыс: №20 24 бет  

№28 78 бет  

№20  

s шешуі: а)  

1. sб.б = 1/2 рk  

2. oe= ad: 2= 10: 2=5  

3. k=se=√(〖12〗^2+5^2 )=13  

4. p=4∙10=40  

10 5. sб.б = 1/2 ∙40∙13 =260 м2  

б) sт = sб.б + sтаб = 260+180 =360 м2  

№24  

дұрыс пирамиданың диагоналі 6 дм-ге тең квадрат және пирамиданың биіктігі 15 дм. осы пирамиданың көлемін табыңдар.  

шешуі: v= 1/3 sтаб∙h х^2+х^2=36  

x= 3√2  

sтаб= x^2= 〖(3√(2))〗^2=9∙2=18  

v= 1/3∙18∙15=90 дм3  

vі. бағалау (кретириалды бағалау)  

оқушының атаы-жөні топтық жұмыс кім экспресс-тест №20 №24 қорытынды  

объяснение:

4,5(74 оценок)
Ответ:
Artem6776
Artem6776
10.03.2020

НА ПОУЧИ, НЕУЧ!

Определение. Вектора, параллельные одной прямой или лежащие на одной прямой называют коллинеарными векторами (рис. 1).

Коллинеарные вектора

рис. 1

Условия коллинеарности векторов

Два вектора будут коллинеарны при выполнении любого из этих условий:

Условие коллинеарности векторов 1. Два вектора a и b коллинеарны, если существует число n такое, что

a = n · b

Условия коллинеарности векторов 2. Два вектора коллинеарны, если отношения их координат равны.

N.B. Условие 2 неприменимо, если один из компонентов вектора равен нулю.

Условия коллинеарности векторов 3. Два вектора коллинеарны, если их векторное произведение равно нулевому вектору.

N.B. Условие 3 применимо только для трехмерных (пространственных) задач.

Доказательство третего условия коллинеарности

Пусть есть два коллинеарные вектора a = {ax; ay; az} и b = {nax; nay; naz}. Найдем их векторное произведение

a × b =  

i j k

ax ay az

bx by bz

 = i (aybz - azby) - j (axbz - azbx) + k (axby - aybx) =

= i (aynaz - aznay) - j (axnaz - aznax) + k (axnay - aynax) = 0i + 0j + 0k = 0

Примеры задач на коллинеарность векторов

Примеры задач на коллинеарность векторов на плоскости

Пример 1. Какие из векторов a = {1; 2}, b = {4; 8}, c = {5; 9} коллинеарны?

Решение: Так как вектора не содержат компоненты равные нулю, то воспользуемся вторым условием коллинеарности, которое в случае плоской задачи для векторов a и b примет вид:

ax  =  ay .

bx by

Значит:

Вектора a и b коллинеарны т.к.   1  =  2 .

4 8

Вектора a и с не коллинеарны т.к.   1  ≠  2 .

5 9

Вектора с и b не коллинеарны т.к.   5  ≠  9 .

4 8

Пример 2. Доказать что вектора a = {0; 3} и b = {0; 6} коллинеарны.

Решение: Так как вектора содержат компоненты равные нулю, то воспользуемся первым условием коллинеарности, найдем существует ли такое число n при котором:

b = na.

Для этого найдем ненулевой компонент вектора a в данном случае это ay. Если вектора колинеарны то

n =  by  =  6  = 2

ay 3

Найдем значение na:

na = {2 · 0; 2 · 3} = {0; 6}

Так как b = na, то вектора a и b коллинеарны.

Пример 3. найти значение параметра n при котором вектора a = {3; 2} и b = {9; n} коллинеарны.

Решение: Так как вектора не содержат компоненты равные нулю, то воспользуемся вторым условием коллинеарности

ax  =  ay .

bx by

Значит:

3  =  2 .

9 n

Решим это уравнение:

n =  2 · 9  = 6

3

ответ: вектора a и b коллинеарны при n = 6.

Примеры задач на коллинеарность векторов в пространстве

Пример 4. Какие из векторов a = {1; 2; 3}, b = {4; 8; 12}, c = {5; 10; 12} коллинеарны?

Решение: Так как вектора не содержат компоненты равные нулю, то воспользуемся вторым условием коллинеарности, которое в случае пространственной задачи для векторов a и b примет вид:

ax  =  ay  =  az .

bx by bz

Значит:

Вектора a и b коллинеарны т.к.   1 4  =   2 8  =   3 12  

Вектора a и с не коллинеарны т.к.    1 5  =   2 10  ≠   3 12  

Вектора с и b не коллинеарны т.к.   5 4  =   10 8  ≠   12 12  

Пример 5. Доказать что вектора a = {0; 3; 1} и b = {0; 6; 2} коллинеарны.

Решение: Так как вектора содержат компоненты равные нулю, то воспользуемся первым условием коллинеарности, найдем существует ли такое число n при котором:

b = na.

Для этого найдем ненулевой компонент вектора a в данном случае это ay. Если вектора колинеарны то

n =  by  =  6  = 2

ay 3

Найдем значение na:

na = {2 · 0; 2 · 3; 2 · 1} = {0; 6; 2}

Так как b = na, то вектора a и b коллинеарны.

Пример 6. найти значение параметров n и m при которых вектора a = {3; 2; m} и b = {9; n; 12} коллинеарны.

Решение: Так как вектора не содержат компоненты равные нулю, то воспользуемся вторым условием коллинеарности

ax  =  ay  =  az .

bx by bz

Значит:

3  =  2  =  m

9 n 12

Из этого соотношения получим два уравнения:

3  =  2

9 n

3  =  m

9 12

Решим эти уравнения:

n =  2 · 9  = 6

3

m =  3 · 12  = 4

9

ответ: вектора a и b коллинеарны при n = 6 и m = 4.

4,5(43 оценок)
Это интересно:
Новые ответы от MOGZ: Геометрия
logo
Вход Регистрация
Что ты хочешь узнать?
Спроси Mozg
Открыть лучший ответ