Скласти рівняння сторони AC і медіани BD трикутника ABC з вершинами A(-1; 8) B(7; -2) C (-5; 4) .
1) рівняння сторони АС;
Рівняння сторони будемо шукати за до формули рівняння прямої, що проходить через дві задані точки:
(x−x1) / (x2−x1) = (y−y1) / (y2−y1).
Підставляємо координати вершин.
Рівняння сторони АC, при відомих координатах вершин А(-1; 8), С(-5; 4). АC:(x+1) / (-4) = (y−8) / (-4).
y = x+1+ 8 = х + 9 .
Відповідь: рівняння сторони АC: y = x + 9.
2) рівняння медіани BD
Для знаходження медіани BD є координата однієї точки В(7; -2), а координати другої точки прямий D знайдемо як координати середини відрізка AC, де A(-1; 8), С(-5; 4) за формулою D((xA+xC) / 2; (yA+yC) / 2) => D((-1+(-5)) / 2;(8+4) / 2) => D(-3; 6)
Знаходимо рівняння прямої BD за формулою рівняння прямої, що проходить через дві задані точки В(7; -2) і D(-3; 6).
(x−7) / (-3 – 7) = (y – (-2)) / (6 –(-2)) =>
(x−7) / (-10) = (y + 2) / 8 =>
8x – 56 = -10y – 20,
8x + 10y – 36 = 0, розділемо на 2:
4x + 5y – 18 = 0.
y = (−4/5)x + (18/5).
Відповідь: рівняння медіани BD y= (−4/5)x + (18/5).
а) ответом на этот пример будет отношение коэффициентов при старших степенях переменной числителя и знаменателя, поскольку в числителе и знаменателе - стандартные многочлены 4-й степени и х стремится к ∞; 8/2=4
б)Разложим предварительно многочлены на линейные множители.
3х²+5х-42=0; х₁,₂=(-5±√(25+3*4*42) )/6=(-5±√529)/6=(-5±23)/6; х₁=3; х₂=-14/3; 3х²+5х-42=3*(х-3)(х+14/3)=(х-3)(3х+14); х²-5х+6=0, по теореме, обратной теореме Виета х₁=2; х₂=3; х²-5х+6=(х-2)(х-3). Разделим числитель на знаменатель, с учетом разложений.
(3х²+5х-42)/(х²-5х+6)=(х-3)(3х+14)/(х-2)(х-3)=(3х+14)(х-2). предел от (3х+14)(х-2) при х стремящемся к 3, равен (3*3+14)(3-2)=9+14=23
в) разложение числителя х²-3х+2 , предварительно с подсчитанными по теореме, обратной теореме Виета корнями уравнения х²-3х+2=0, х₁=1; х₂=2, примет вид х²-3х+2=(х-1)*(х-2). Домножим числитель и знаменатель на скобку (√(5-х)+√(х+1)), сопряженную знаменателю. В знаменателе вырисовалась разность квадратов (а-в)*(а+в)=а²-в², т.е. (5-х)-(х+1)=5-х-х-1=4-2х=-2*(х-2), а числитель примет вид
(√(5-х)+√(х+1))*(х-1)(х-2). После деления числителя на знаменатель получим
((√(5-х)+√(х+1))*(х-1)(х-2))/(-2*(х-2))=-((√(5-х)+√(х+1))*(х-1))/(2*(х-1)), подставим вместо х=2, получим -(√3+√3)(2-1)/(2*(2-1))=-2√3/2=-√3