x²+9y⁴+1 ≥ -3xy²-x+3y²
x²+x+1 ≥ -3xy²+3y²-9y⁴
x²+x+1 ≥ -3y²(x-1+y²)
y²≥0 за будь-якого значення у
⇒ -3y²≤0
Знайдемо вершину параболи f(x)=x²+x+1
xo= -b/2a = -1/2= -0,5
f(xo)= 0,25-0,5+1=0,75
Вітки параболи напрямлені вгору, адже а>0, отже в такому випадку значення виразу x²+x+1 завжди додатнє (бо функція завжди додатня)
Тоді x²+x+1>0 за будь-якого значення х
1)Якщо у=0, x-будь-яке число, то -3y²=0 ⇒ -3y²(x-1+y²)=0
Як вказано раніше, x²+x+1>0
Будь-яке додатнє число більше нуля, отже й
x²+x+1 > -3y²(x-1+y²) ⇒ x²+9y⁴+1 ≥ -3xy²-x+3y²
2) Якщо х=0, y≠0,
З іншого боку, нерівність можна перетворити на таку:
x²+x+3xy² ≥ 3y²-9y⁴-1
х(x+1+3y²) ≥ 3y²-9y⁴-1
Якщо один із множників--нуль, то і весь вираз дорівнює нулю:
Необхідно довести, що
3y²-9y⁴-1 ≤ 0
-(3y²)²+3y²-1 ≤ 0
y⁴≥0
Заміна: 3y²=n, n>0
-n²+n-1≤ 0
f(n)= -n²+n-1
no= -1/-2 = 1/2= 0,5
f(no)= -0,25+0,5-1 = -0,75
Вітки параболи напрямлені вниз, бо а<0
Отже, -n²+n-1≤ 0 ⇒ 3y²-9y⁴-1≤0
х(x+1+3y²) ≥ 3y²-9y⁴-1 ⇒ x²+9y⁴+1 ≥ -3xy²-x+3y²
3) Якщо х>0, y≠0
x²+x+3xy² ≥ 3y²-9y⁴-1
x²≥0
Як зазначено раніше, 3y²-9y⁴-1<0
Відомо, що x²>0, 3y²>0
Оскільки х--додатнє число, то 3xy²>0
При додаванні додатніх чисел результат теж додатній: x²+x+3xy²>0
Додатнє число завжди більше за від'ємне, тож
x²+x+3xy² > 3y²-9y⁴-1 ⇒ x²+9y⁴+1 ≥ -3xy²-x+3y²
4) Якщо х<0, y≠0
x²+x+3xy² ≥ -9y⁴+3y²-1
Заміна: 3y²=n, n>0
f(x)=x²+x(1+n)
b=1+n
коефіцієнт b не впливає на зміщення по ординаті, а коефіцієнта с в наданій квадратичній функції немає. Також вітки параболи напрямлені вгору, бо а>0.
Таким чином, x²+x(1+n)>0, а -n²+n-1<0, тому x²+x(1+n)>-n²+n-1<0 ⇒ x²+x+3xy² ≥ -9y⁴+3y²-1 ⇒ x²+9y⁴+1 ≥ -3xy²-x+3y²
Нерівність доведено
1) 640*(5/8)=400кг- в первый день
2) 400*1,50=600руб
3) 400*(9/20)=180кг-во второй день
4) 180*1,85=333руб
5) 640-(400+180)=640-580=60кг-в третий день
6) 60*3,75=225руб.
7) 600+333+225=1158руб.
ответ: Магазин выручил 1158руб. за проданные конфеты.
б) Турист в первый день 3/8 всего маршрута, во второй день – 40% остатка, после чего ему осталось пройти на 6,5 км больше, чем он во второй день? Какова длина маршрута?
Пусть х, км-длина маршрута.
Первый день-(3/8)х, км
Во второй день-(0,4(х-(3/8)х), км
В третий день-(0,4(х-(3/8)х)+6,5), км
Получаем уравнение:
(3/8)х+0,4(х-(3/8)х)+(0,4(х-3/8)х+6,5)=х
(3/8)х+0,4((8-3)/8)х)+(0,4((8-3)/8)х+6,5)=х
(3/8)х+(1/4)х+(1/4)х+6,5=х|*8
3х+2х+2х+52=8х
7х-8х=-52
-х=-52|*(-1)
х=52, км
В первый день пришёл-19,5 км
Во второй день км
В третий день-19,5 км
ответь: Длина маршрута 52 км.