а)
2x +3 y = 10
-2x + 5y = 6
2x+3y = 10
-2x = 6 - 5y
2x+3y = 10
2x = -6 + 5y
Подставляем -6 + 5у вместо 2х в первое уравнение
-6 + 5y + 3y = 10
8y = 10 + 6
8y = 16
y = 16/8
y = 2
Теперь y = 2 подставим в уравнение 2x = -6 + 5y
2x = -6 + 5*2
2x = -6 + 10
2x = 10 - 6
2x = 4
x = 4/2
x = 2
Проверяем (Подставляем x и y в исходные уравнения)
2*2 +3*2 = 10
4 + 6 = 10
Верно
-2*2 + 5*2 = 6
-4 + 10 = 6
10 - 4 = 6
Верно.
б)
3x - y =2
x + 2y = 10
3x - y =2
x = 10 - 2y
Подставялем в первое уравнение 10 - 2y вместо x
3*(10-2y) - y = 2
30 - 6y - y = 2
-7y = -28
7y = 28
y = 28/7
y = 4
Подставляем y = 4 в уравнение x = 10 - 2y
x = 10 - 2*4
x = 10 - 8
x = 2
Проверяем, подставив y = 4 и x = 2 в исходные уравнения
3*2 - 4 = 2
6 - 4 = 2
Верно
2 + 2*4 = 10
2 + 8 = 10
Верно.
Відповідь:
n = 16 рядів
Покрокове пояснення:
Це арифметична прогресія: a1 = 10; d = 4.
Формула для обчислення суми арифметичної прогресії (тобто всіх місць у задачі): S = (2 * a1 + d * (n - 1))/2 * n
Підставляємо у цю формулу наші дані
640 = (2 * 10 + 4 * (n - 1))/2 * n
640 = (10 + 2 * (n - 1)) * n
640 = (10 + 2 * n - 2) * n
640 = 2 * n^2 + 8 * n
2 * n^2 + 8 * n - 640 = 0
n^2 + 4 * n - 320 = 0
Розв'язуємо квадратне рівняння.
D = 4^2 - 4 * (-320) = 16 + 1280 = 1296 = 36^2
n1 = (-4 - 36)/2 = -20 (не задовільняє умову задачі)
n2 = (-4 + 36)/2 = 16 (р)