1) a^2b-2b+ab^2-2a=ab(a-b)-2(a-b)=(a-b)(ab-2)
2)x-y-3x^2+3y^2=(x-y)-3(x^2-y^2)=(x-y)-3(x-y)(x+y)=(x-y)(1-3x-3y)
3) a-3b+9b^2-a^2=(a-3b)+(3b-a)(3b+a)= -(a-3b)(1+3b+a)
4)x^2 y-x^2-xy+x^3=x^2(y+x)-x(x+y)=(x+y)(x^2-x)
5)a^2-9b^2+18bc-9c^2=a^2-(9b^2-18bc+9c^2)=a^2-(3b-3c)^2=(a-3b+3c)(a+3b-3c).
6)3a²+12b²+12ab-12=3(a²+4ab+4b²)-12=3(a+2b)²-12=3((a+2b)²-4)=3(a+2b-2) (a+2b+2)
7)x^3 y²-xy-x^3+x=xy(x-1)-x(x²-1)=xy(x-1)-x(x-1)(x+1)=(x-1)(xy-x²-x)
8)a² b-ab²-ac+ab+bc-c=ab(a-b+1)-c(a-b+1)=(a-b+1)(ab-c)
9)by²+4by-cy²-4cy-4c+4b=b(y²+4y+4)-c(y²+4y+4)=(y+2)²(b-c)
Докажите тождество:
4a^2 b^2(a^2+b^2)-(a^2+b^2)^3=(b^2-a^2)(a^4-b^4)
4a^2 b^2(a^2+b^2)-(a^2+b^2)^3=4a^4b^2+4a^2b^4-a^2-3a^4b^2-3a^2b^4-b^6=
=a^4b^2+a^2b^4-a^6-b^6=^2(a^4-b^4)-a^2(a^4-b^4)=(b^2-a^2)(a^4-b^4) ч.т.д.
Объяснение:
1) Підставляємо замість х 12 (бо це абсцисса) у формулу
12^2 + y^2 = 169
y^2 = 169-12^2
y^2 = 13^2-12^2
y^2 = (13-12)(13+12)
у^2=25
у1= -5
у2=5
Отже, точки (12;-5) і (12; 5)
2)Аналогічно замість у підставимо -5
x^2 + (-5)^2 = 169
x^2 + 25= 169
x^2 = 169-25
х^2=144
х1=12
х2= -12
Отже, точки (12; -5) і (-12; -5)
3)На осі абсцисс лежать ті точки, що мають у=0
Тож, необхідно підставити на місце у нуль
x^2 + 0^2 = 169
х^2=169
х1= -13
х2=13
Отже, точки (-13,0) та (13;0)
4) Якщо точка лежить на осі ординат, то її абсцисса дорівнює нулю
у^2=169
у1= -13
у2=13
Отже, відповідь: (0;-13) і (0;13)