1) Домножаем на 7:
х²=14х-49;
х²-14х+49=0;
х=7.
2) Домножаем на 3:
х²=10-3х;
х²+3х-10=0;
х₁=-5;
х₂=2.
Приклад:
Розв'язати систему рівнянь: {x−2y=3,5x+y=4.
1) З першого рівняння системи виражаємо змінну x через змінну y.
Отримуємо: x−2y=3,x=3+2y;
2) Підставимо отриманий вираз замість змінної x у друге рівняння системи:
5⋅x+y=4,5⋅(3+2y)+y=4;
3) Розв'яжемо утворене рівняння з однією змінною, знайдемо y:
5⋅(3+2y)+y=4,15+10y+y=4,10y+y=4−15,11y=−11,|:11y=−1¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯.
4) Знайдемо відповідне значення змінної x, підставивши значення змінної y, у вираз знайдений на першому кроці:
x=3+2⋅y,x=3+2⋅(−1),x=3−2,x=1¯¯¯¯¯¯¯¯.
5) Відповідь: (1;−1) .
Объяснение:
это решить линейные уравнения без черчежей
1) x^2-14x+49=0
(x-7)^2=0
x=7
2) x^2+3x-10=0
D=9+40=49=7^2
x1=(-3+7)/2=2
x2=(-3-7)/2=-5