a)b(m-7)-7b=bm-7b-7b=bm-14b
б)x(c+1)+c(x-1)=cx+x+cx-c=x+2cx-c
в)y(x-4)+x(3-y)=xy-4y+3x-xy=3x-4y
г)m(k-3)-k(m-5)=km-3m-km+5k=5k-3m
д)a(1-b)-a(1+b)=a-ab-a-ab=-2ab
е)b(2d-5)-b(d+5)=2bd-5b-bd-5b=bd-10b
Для того, щоб подати дані вирази у вигляді стандартного многочлена, треба скористатися формулами скороченого множення:
а. (3-2х)(3+2х) + (2х-1)² ⇒ (a-b)(a+b) + ⇒
-
+ a² - 2ab + b²;
(3-2х)(3+2х) + (2х-1)² = -
+ (2x)² - 2×2x×1 + 1² = 9 - 4x² + 4x² - 4x +1 = 10 - 4x;
б. (3-4у)(3+4у) ⇒ (a-b)(a+b);
(3-4у)(3+4у) = -
= 9 -
;
в. (3-у)(9+3у+у²) ⇒ (a-b)(+ab+
) ⇒ a³- b³;
(3-у)(9+3у+у²) = 3³- у³ = 27 - у³;
г. (2а-1)³ ⇒ (a-b)³ ⇒ a³ - 3a²b + 3ab² - b³;
(2а-1)³ = (2a)³ - 3×(2a)²×1 + 3×2a×1² - 1³ = 8a³ - 12a² + 6a - 1.
x−3∣≥1.8
x-3 \geq 1.8x−3≥1.8 или x-3 \leq -1.8x−3≤−1.8
x \geq 1.8+3x≥1.8+3 или x \leq -1.8+3x≤−1.8+3
x \geq 4.8x≥4.8 или x \leq 1.2x≤1.2
[1.2][4.8]
xx ∈ (-(− ∞ ;1.2];1.2] ∪ [4.8;+[4.8;+ ∞ ))
2)
|2-x|\ \textgreater \ \frac{1}{3}∣2−x∣ \textgreater 31
2-x\ \textgreater \ \frac{1}{3}2−x \textgreater 31 или 2-x\ \textless \ - \frac{1}{3}2−x \textless −31
-x\ \textgreater \ \frac{1}{3}-2−x \textgreater 31−2 или -x\ \textless \ - \frac{1}{3} -2−x \textless −31−2
x\ \textless \ 1 \frac{2}{3}x \textless 132 или x\ \textgreater \ 2 \frac{1}{3}x \textgreater 231
(1 2/3)(2 1/3)
xx ∈ (-(− ∞ ;1\frac{2}{3});132) ∪ (2\frac{2}{3};+(232;+ ∞ ))
3)
| 3-x|\ \textless \ 1.2∣3−x∣ \textless 1.2
\left \{ {{3-x\ \textless \ 1.2} \atop {3-x\ \textgreater \ -1.2}} \right.{3−x \textgreater −1.23−x \textless 1.2
\left \{ {{-x\ \textless \ 1.2-3} \atop {-x\ \textgreater \ -1.2-3}} \right.{−x \textgreater −1.2−3−x \textless 1.2−3
\left \{ {{-x\ \textless \ -1.8} \atop {-x\ \textgreater \ -4.2}} \right.{−x \textgreater −4.2−x \textless −1.8
\left \{ {{x\ \textgreater \ 1.8} \atop {x\ \textless \ 4.2}} \right.{x \textless 4.2x \textgreater 1.8
(1.8)(4.2)
xx ∈ (1.8;4.2)(1.8;4.2)
4)
|4+x | \leq 1.8∣4+x∣≤1.8
\left \{ {{4+x \leq 1.8} \atop { 4+x \geq -1.8}} \right.{4+x≥−1.84+x≤1.8
а)b(m - 7) - 7b=bm-7b-7b=bm-14b
б)x(c + 1) + c(x - 1)=xc+x+xc-c=2xc+x-c
в)y(x - 4) + x(3 - y)=yx-4y+3x-yx=3x-4y
г)m(k - 3) - k(m - 5)=mk-3m-mk+5k=5k-3m
д)a(1 - b) - a(1 + b)=a-ab-a-ab=-2ab
e)b(2d - 5) - b(d + 5)=2bd-5b-bd-5b=bd-10b