М
Молодежь
К
Компьютеры-и-электроника
Д
Дом-и-сад
С
Стиль-и-уход-за-собой
П
Праздники-и-традиции
Т
Транспорт
П
Путешествия
С
Семейная-жизнь
Ф
Философия-и-религия
Б
Без категории
М
Мир-работы
Х
Хобби-и-рукоделие
И
Искусство-и-развлечения
В
Взаимоотношения
З
Здоровье
К
Кулинария-и-гостеприимство
Ф
Финансы-и-бизнес
П
Питомцы-и-животные
О
Образование
О
Образование-и-коммуникации
ильзира2
ильзира2
16.04.2023 02:36 •  Алгебра

Відомо, що три натуральні числа є послідовними членами геометричної прогресії. Третє дорівнює 12, і якщо узяти (-36) замість 12, то ці три числа будуть послідовними
членами арифметичної прогресії. Знайдіть суму цифр першого числа.

👇
Ответ:
andreevaangel578976
andreevaangel578976
16.04.2023

Відповідь:

9

Пояснення:

Нехай перше та друге числа — x та y відповідно. Отже, числа x, y і 12 утворюють геометричну прогресію, а числа x, y і -36 — арифметичну.

Скористаємося основними властивостями цих прогресій. Квадрат кожного члена геометричної дорівнює добутку сусідніх. Зокрема для члена y,

y^2=12x \; (*)

Кожен член арифметичної прогресії дорівнює середньому арифметичному сусідніх. Зокрема для того ж члена y,

y=\frac{x-36}{2}.

Звідси y^2=\frac{(x-36)^2}{4} \; (**).

Ліві частини рівнянь (*) і (**) збігаються, тому прирівняємо праві та знайдемо x:

12x=\frac{(x-36)^2}{4}\\48x=(x-36)^2\\48x=x^2-72x+1296\\x^2-120x+1296=0\\D_1=k^2-ac=(-60)^2-1296=3600-1296=2304\\x=\frac{-k\pm \sqrt{D_1}}{a}\\\begin{cases} x_1=\frac{60+\sqrt{2304} }{1}=60+48=108\\x_2=\frac{60-\sqrt{2304} }{1}=60-48=12 \end{cases}

Якщо перше з розглядуваних чисел — 12, то друге дорівнює \frac{12-36}{4}=-12. Воно не натуральне й не задовольняє умові. Якщо ж x=108, то y=\frac{108-36}{2}=36, що цілком відповідає умові задачі.

Тоді сума цифр першого числа 1+0+8=9.

4,8(9 оценок)
Открыть все ответы
Ответ:
katyasaveleva2001
katyasaveleva2001
16.04.2023

1) a) 3х²-13х-11=0

D=b²-4ac

D=169-4*3(-11)=169+132=301

b) 5x²+x-3=0

D=b²-4ac

D=1-4*5*(-3)=1+60=61

2) a) 5x²+3x-2=0

D=b²-4ac

D=9-4*5(-2)=9+40=49

Т.к D>0, то будет 2 разных корня

b) 7x²+8x+1=0

D=b²-4ac

D=64-4*7*1=36

Т.к D>0, то будет 2 разных корня

3) a) 5x²+14x-3=0

D=196-4*5(-3)=196+60=256

x1=-b+√D/2a

x1=-14+16/10=2/10=0.2

b) x²-2x-2=0

D=4-4*1(-2)=4+8=12

x1=-b+√D/2a

x1=2+√12/2=2+√4*3/2=2+2√3/2=2(1+√3)/2=1+√3

x2=-b-√D/2a

x2=2-√12/2=2-√4*3/2=2-2√3/2=2(1-√3)/2=1-√3

c) 4x²-4x+1=0

D=16-4*4*1=0

Уравнение будет иметь 2 одинаковых корня, т. к D=0

x=-b+√D/2a

x=4+0/8=4/8=1/2=0.5

4,4(85 оценок)
Ответ:
rfudedw08
rfudedw08
16.04.2023

1. a). D = b^2 - 4ac = (-13)^2 - 4·3·(-11) = 169 + 132 = 301

б). D = b^2 - 4ac = 1^2 - 4·5·(-3) = 1 + 60 = 61

2. а). D=b^2 - 4ac = 3^2 - 4·5·(-2) = 9 + 40 = 49

Так как дискриминант больше нуля то, квадратное уравнение имеет два действительных корня.

б). D = b^2 - 4ac = 8^2 - 4·7·1 = 64 - 28 = 36

Так как дискриминант больше нуля то, квадратное уравнение имеет два действительных корня.

3. а). D = b^2 - 4ac = 14^2 - 4·5·(-3) = 196 + 60 = 256

Так как дискриминант больше нуля то, квадратное уравнение имеет два действительных корня:

x1 = -14 - √256/ 2·5 = -14 - 16/10 = -30/10 = -3

x2 = -14 + √256/ 2·5 = -14 + 16/10 = 2/10 = 0.2

б). D = b^2 - 4ac = (-2)^2 - 4·1·(-2) = 4 + 8 = 12

Так как дискриминант больше нуля то, квадратное уравнение имеет два действительных корня:

x1 = 2 - √12/ 2·1 = 1 - √3

x2 = 2 + √12/ 2·1 = 1 + √3

в). D = b^2 - 4ac = (-4)^2 - 4·4·1 = 16 - 16 = 0

Так как дискриминант равен нулю то, квадратное уравнение имеет один действительный корень:

x = 4/2·4 = 0.5

4,6(38 оценок)
Это интересно:
Новые ответы от MOGZ: Алгебра
logo
Вход Регистрация
Что ты хочешь узнать?
Спроси Mozg
Открыть лучший ответ